Yeni teknolojilerin giderek her sektöre hatırı sayılır bir oranda katma değer yarattığı günümüzde bilişim sektörü kritik bir alan olarak öne çıkıyor. Yapay zekâ, 5G ve bulut bilişim gibi heyecan verici yeni teknolojilerin işte ve günlük hayatımızda birçok yeniliğe olanak yaratacağı bir gelecek bizi bekliyor. Bu durum, ekonomik ve sosyal boyutlarda birçok fırsatı da içinde barındırıyor. Bunun yansımalarını sektörün büyüme rakamlarından da görebiliyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü hem donanım hem de yazılım tarafında büyümesini sürdürüyor.
Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) açıkladığı 2023 yılı Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri’ne göre, sektör TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında büyüyerek 784,6 milyar TL’lik hacme ulaştı. İhracatını 57 milyar 590 milyon TL olarak gerçekleştiren sektörün istihdamı da 237 bin kişiye yükseldi. 2019-2023 yılları arasında sektörün TL bazındaki yıllık ortalama büyümesi yüzde 50 civarında seyretti. Sektörün dolar bazındaki büyüklüğü ise yüzde 27’lik bir artışla 33 milyar dolara çıktı. Global BIT pazarı aynı yıllarda yüzde 1,1 büyüdü.
İLK DEFA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DAHA FAZLA BÜYÜDÜ
Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsura bakıldığında; 2019-2023 yılları arasında daha hızlı büyüyen bilgi teknolojilerinin, 2023 yılında pazar büyüklüğü olarak iletişim teknolojilerinin önüne geçtiği görüldü. 2019-2023 yılları arasında yüzde 60 büyüyen bilgi teknolojileri, 2023 yılında 402,2 milyar TL’ye ulaşırken; iletişim teknolojileri ise yüzde 41 büyüyerek 382,4 milyar TL’ye çıktı.
This story is from the Eylül 1 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Eylül 1 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
2025'te 400 fuara milyon kişi gelecek
350 milyon Euro'luk büyüklüğe ulaşan fuar sektörünün 2025'te ivme kazanması bekleniyor. Jeopolitik riskler ve AB'ye vize süreçlerinde yaşanan zorluklar nedeniyle Türkiye'ye ilginin artması ve 400 fuarda 7 milyon ziyaretçi ağırlanması bekleniyor.
BTM'den start up'lara teknoloji merkezi
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kuruyor. Merkezde girişimcilerin teknolojik altyapılarına yatırım yapmalarına ve iş dünyasıyla daha etkin bağlantılar kurmalarına olanak tanınacak.
Yapay zeka girişimine yatırım geldi
Adaylar ve işe alım uzmanları arasında yalın ve şeffaf bir süreç yaratıp, işletmelere dokuz kat daha hızlı işe alım ve maliyet tasarrufu imkanı sunan Vinter, Hollanda merkezli ALCORA B.V. firmasından 1,4 milyon Euro tutarında tohum yatırım aldı.
Z KUSAGI MARKALARI DÖNÜŞTÜRÜYOR
Dijital dünyada büyüyüp, etik ve kişiselleştirilmiş deneyimlere önem veren Z kuşağı, markaların odağında. Sosyal medya ve influencer iş birlikleriyle Z kuşağına hitap eden markalar, yeni neslin taleplerine ayak uydurmak için önemli dönüşümler geçiriyor.
"Yenilik yapmayan şirketin geleceği yok"
Yapay zekanın pazarlamada devrim yarattığını vurgulayan 'modern pazarlamanın babası Prof. Dr. Philip Kotler, inovasyon yapmayan şirketlerin geleceğinin olmadığını söylüyor ve \"En net ifadeyle 'yenilik yapın ya da ölün' diyebiliriz\" diyor.
Zeytinyağı kadın girişimcilere emanet
Dünya sıralamasında zeytinde birinci, zeytinyağında ise ikinci olan Türkiye'de, zeytincilik sektörü çok yol katetti. Bu alana kadın girişimci ilgisi de yoğunlaştı. Özellikle zeytinyağında markalı üretim yapan girişimciler, pek çok uluslararası ödüle sahip.
Kayak merkezlerinde doluluk %100'e dayandı
Küresel ısınmanın en çok etkilediği kayak turizminde, kar yağışının kasım ayı sonunda başlaması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Erciyes, Sarıkamış ve Palandöken'de sezon erken açılırken, Kartalkaya ve Uludağ'da doluluklar yüzde 90-100 seviyelerine ulaştı.
KKTC'de 96 milyon Pound yatırım yapacak
Turizm, eğitim ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kıbrıs Developments, ikisi otel olmak üzere dört yeni proje daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kıbrıs Development Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özbirim, Hedefimiz beş yılda 750 konut üretmek” diyor.
Yurt dışında büyümeye 100 milyon TL yatıracak
Salomon, Merrell ve Jack Wolfskin gibi markaları Türkiye'ye getiren Olgar Grup, 2025'te büyümesine hız katacak. Kazakistan ve Gürcistan'ın ardından Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan'a girmeye hazırlanan şirket, 2025'te 100 milyon TL yatırım planlıyor.
"Batarya işinde Çin'le iş birliği gündemde"
Zorlu AVM'nin satışı haberine \"doğru değil” diyen Zorlu Holding CEO'su Cem Köksal, grubun bu yıl farklı alanlarda 700 milyon dolarlık yatırım yapacağını söylüyor. Köksal, \"Batarya üretiminde Çin ile iş birliği gündeme gelebilir\" diyor.