Pandeminin ardından bireysel ulaşım ve mobilite kavramlarının öne çıkmasıyla hareketlenen motosiklet pazarı, yakaladığı büyüme ivmesini tam gaz sürdürüyor. Yükselen enflasyon, otomobil ve yakıt fiyatlarındaki artış, büyükşehirlerdeki trafik sorunu gibi nedenlerle tercih edilen motosikletler Türkiye'de üretimden yan sanayiye büyük bir ekosistem yaratmaya başladı. 2024 ocak-eylül döneminde 931 bin 890 motosikletin tescili yapıldı. Pazar geçen yıla göre yüzde 27,3 büyüdü. Yıl sonunda 1 milyon 200 bine ulaşması beklenen pazarın yıldızı ise elektrikli motorlar oldu. 2022 yılında 30 bin adet olan satışlar 2024 yılında 185 bin 331 adete ulaştı. Uzmanlara göre, bu satış patlamasında 4 Kw'ya kadar olan araçların direkt olarak B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesi etkili oldu. Yeni yasa ile 11 Kw'ya kadar olan modellere de B sınıfı ehliyet ile kullanma imkânı getirilmesi de bu alanda bir fırsat yarattı. Sürücü kurslarına kayıt olup 12 saat eğitim yerine altı saat eğitim alarak Sınavdan geçilmesi halinde, ehliyeti değiştirmeden bu araçlar kullanılabiliyor. Türkiye Motosiklet Federasyonu As Başkanı Mahmut Nedim Akülke, "Ehliyet ücreti eğitim saati ile belirleniyor ayrıca ehliyet değişim ücreti de yok, dolayısı ile yüzde 60 daha ucuz ehliyet alınması sağlanmış olundu. Bu da satışları olumlu etkiledi" diyor.
Pazardaki büyümenin ardındaki temel dinamiklerden biri de E5'den E5+'ya emisyon geçiş süreci oldu. Hava kirliliğini azaltmak amacıyla AB tarafından geliştirilen yeni emisyon standardı 2025'ten itibaren piyasada bulunan motosikletler için de zorunlu olacak. Bu nedenle motosiklet markaları yeni emisyon standartlarına uygun olmayan modelleri elinden çıkartmak için kampanyalar yapmaya başladı. Sahada 300 bin adet stok olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, kampanyaların da pazarın hareketliliğinde etkili olduğunu belirtiyor.
PAZAR TRENDLERİ DEĞİŞİYOR
This story is from the Ekim 27 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Ekim 27 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
2025'te 400 fuara milyon kişi gelecek
350 milyon Euro'luk büyüklüğe ulaşan fuar sektörünün 2025'te ivme kazanması bekleniyor. Jeopolitik riskler ve AB'ye vize süreçlerinde yaşanan zorluklar nedeniyle Türkiye'ye ilginin artması ve 400 fuarda 7 milyon ziyaretçi ağırlanması bekleniyor.
BTM'den start up'lara teknoloji merkezi
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kuruyor. Merkezde girişimcilerin teknolojik altyapılarına yatırım yapmalarına ve iş dünyasıyla daha etkin bağlantılar kurmalarına olanak tanınacak.
Yapay zeka girişimine yatırım geldi
Adaylar ve işe alım uzmanları arasında yalın ve şeffaf bir süreç yaratıp, işletmelere dokuz kat daha hızlı işe alım ve maliyet tasarrufu imkanı sunan Vinter, Hollanda merkezli ALCORA B.V. firmasından 1,4 milyon Euro tutarında tohum yatırım aldı.
Z KUSAGI MARKALARI DÖNÜŞTÜRÜYOR
Dijital dünyada büyüyüp, etik ve kişiselleştirilmiş deneyimlere önem veren Z kuşağı, markaların odağında. Sosyal medya ve influencer iş birlikleriyle Z kuşağına hitap eden markalar, yeni neslin taleplerine ayak uydurmak için önemli dönüşümler geçiriyor.
"Yenilik yapmayan şirketin geleceği yok"
Yapay zekanın pazarlamada devrim yarattığını vurgulayan 'modern pazarlamanın babası Prof. Dr. Philip Kotler, inovasyon yapmayan şirketlerin geleceğinin olmadığını söylüyor ve \"En net ifadeyle 'yenilik yapın ya da ölün' diyebiliriz\" diyor.
Zeytinyağı kadın girişimcilere emanet
Dünya sıralamasında zeytinde birinci, zeytinyağında ise ikinci olan Türkiye'de, zeytincilik sektörü çok yol katetti. Bu alana kadın girişimci ilgisi de yoğunlaştı. Özellikle zeytinyağında markalı üretim yapan girişimciler, pek çok uluslararası ödüle sahip.
Kayak merkezlerinde doluluk %100'e dayandı
Küresel ısınmanın en çok etkilediği kayak turizminde, kar yağışının kasım ayı sonunda başlaması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Erciyes, Sarıkamış ve Palandöken'de sezon erken açılırken, Kartalkaya ve Uludağ'da doluluklar yüzde 90-100 seviyelerine ulaştı.
KKTC'de 96 milyon Pound yatırım yapacak
Turizm, eğitim ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kıbrıs Developments, ikisi otel olmak üzere dört yeni proje daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kıbrıs Development Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özbirim, Hedefimiz beş yılda 750 konut üretmek” diyor.
Yurt dışında büyümeye 100 milyon TL yatıracak
Salomon, Merrell ve Jack Wolfskin gibi markaları Türkiye'ye getiren Olgar Grup, 2025'te büyümesine hız katacak. Kazakistan ve Gürcistan'ın ardından Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan'a girmeye hazırlanan şirket, 2025'te 100 milyon TL yatırım planlıyor.
"Batarya işinde Çin'le iş birliği gündemde"
Zorlu AVM'nin satışı haberine \"doğru değil” diyen Zorlu Holding CEO'su Cem Köksal, grubun bu yıl farklı alanlarda 700 milyon dolarlık yatırım yapacağını söylüyor. Köksal, \"Batarya üretiminde Çin ile iş birliği gündeme gelebilir\" diyor.