“Bilim insanları, döllenmeden sonraki iki ila beş haftalık zaman dilimi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Bu evre, embriyo gelişiminin ‘kara kutusu’ olabilir.”
Human Developmental Biology Initiative ve UK Research and Innovation Sciencewise tarafından yapılan ankete göre, yakın zamanda ortaya atılan tartışmalı bir teklifi İngiliz halkı büyük ölçüde destekliyor. Ankete katılan 70 kişiden çoğu, insan embriyolarının araştırılmasına ilişkin 14 günlük sınırın uzatılmasını onaylıyor.
Bu konudaki yasa değişirse araştırmacılar, kültürlenmiş insan embriyolarını daha uzun süreler boyunca büyütüp inceleyebilecek. Bu konu öteden beri ahlakî kaygılara yol açan bir konu ama süreyi uzatma yanlıları, insan gelişimi konusunda benzeri görülmemiş bilgiler edineceğimizi ve bunun da doğurganlık ve sağlık alanında önemli gelişmelerin önünü açabileceğini savunuyor.
14 GÜN KURALI NEDIR?
İngiltere yasalarına göre, laboratuvarda yetiştirilen insan embriyoları üzerinde 14 günlük gelişimin ötesinde araştırma yapmak yasak. Araştırma amacıyla bağışlanan “yedek” IVF embriyolarının yanı sıra bağışlanan sperm ve yumurtalarla oluşturulan embriyolar da bu kurala dâhil.
ABD, Japonya, Çin ve Hollanda gibi diğer ülkelerde de benzer kurallar var ama bazıları hukuken bağlayıcıyken bazıları sadece kılavuz niteliğinde. Almanya ve Rusya gibi bazı ülkelerse hiçbir insan embriyosu araştırmasına izin vermiyor.
This story is from the Ocak 2024 edition of Popular Science - Türkiye.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Ocak 2024 edition of Popular Science - Türkiye.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.